![]() |
|
|||||||
| GÜNCEL SINIF HAREKETİ VE DEVRİM Sınıf hareketinin güncel durumu ve devrimci mücadele ilişkisi |
|
|||
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Bir örgütlenme deneyimi: KİPA
Arkadaşlarımızın yaşamlarına dâhil olmamız gerekiyordu, birbirimize güvenmemiz lazımdı ANF'den Ruken Adalı imzasıyla 5 Aralık 2010'da yayınlanan İzmir'de iki kez sendikal örgütlenme girişiminde bulunan ve eğitici dersler içeren [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] deneyimini sayfamıza taşıyoruz: Örnek bir örgütlenme; KİPA 12 Eylül darbesinin işçilerde yarattığı “sendika” algısı ile mücadele ettiler. İşverenin baskı ve oyunlarını boşa çıkardılar. Arkadaşlarının yaşamlarına karışarak onlara sendikayı anlattılar. Sonunda KİPA’da Tez Koop İş Sendikası’nı örgütlemeyi başardılar. Yarın da mahkeme salonunda sendikalarını savunacaklar. Tez Koop İş Sendikası’nın KİPA örgütlenmesi, 12 Eylül sonrasının en büyük sendikal örgütlenme çalışmalarından biri oldu. İşyerinde sendikal çalışma ilk olarak 2003 yılında başladı ve 2005 yılında sendika, toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini aldı. Ancak, işverenin itirazı üzerine, yetki mahkemeye taşındı ve sendika yetkiyi kaybetti. İkinci örgütlenme süreci ise 2007 yılında başlıyor ve geçtiğimiz Temmuz ayında yetkinin alınmasıyla sona eriyor. Ancak, bu yetki de mahkemede. Duruşma, yarın (6 Aralık) Bayraklı Adliyesi’nde görülecek. KİPA’da başarıya ulaşan bu örgütlenme süreci nasıl gelişti? Bu soruya Tez Koop İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri ve KİPA işçisi Caner Fırat ile KİPA işçileri Özcan Özbek ve Gökhan Göy yanıt verdi. İşyerindeki baskılar ve belli bir iş tanımı olmadığı için sürekli artan iş yükü nedeniyle işçilerin, memnuniyetsiz olması sendika çalışmasını başlatan işçiler için bir avantaj oluşturmuş. Ancak bu avantajın karşısında çok büyük dezavantajları vardı; 12 Eylül askeri darbesinin yarattığı sendikalara karşı algı. Sendika faaliyetlerini yürüten işçiler, önce bu algıyla mücadele etmek zorunda kalmışlar. Hatta öncü işçilerden Gökhan Göy de, aynı durumdaymış: “Sendikayı hiç duymadım. Çalıştığım yerdeki arkadaşlardan biri, sendika ile ilgili birkaç söyledi. Ürktüm açıkçası. Arkadaşlar, bir kere olsun toplantıya gel ve dinle, dedi. Gittim ve o toplantının başında sendika olmamanın ne kadar mantıksız olduğunu anladım.” EŞGÜDÜM KOMİTELERİ KURULUYOR Öncü işçiler, ilk olarak her birimden bir kadın ve bir erkek işçinin bulunduğu Eş Güdüm Komiteleri oluşturuyorlar. Tek tek arkadaşlarını değerlendiriyorlar, işe kimlerden başlayacaklarına karar veriyorlar. Bütün bu çalışmaları gizli yürütüyorlar. Örgütlenme çalışması sırasında hangi araçları kullandıklarını Caner Fırat anlattı: “Arkadaşlarımızın yaşamlarına dâhil olmamız gerekiyordu, birbirimize güvenmemiz lazımdı. Ev ziyaretleri yaptık. Arkadaşlarımız internet kafelere gidiyorlardı, biz de oralara giderek, sanki orada karşılaşmış gibi yaptık. Bilgisayar oyunu oynarken, sendikayı anlattık. Futbol maçları yaparken, sendikadan bahsettik.” ÖNCE TEHDİT SONRA ÖDÜL İşçiler örgütlenirken, işveren de boş durmamış. 2003 örgütlenmesinde işçileri sendikadan vazgeçirmek için daha çok baskı kurma yoluna giden işveren, bunun etkili olmadığını görünce, 2007 örgütlenmesinde bu kez ödüllendirme yolunu seçmiş, işçilere, sendikadan istifa etmeleri karşılığında reyon şefliği, grup şefliği gibi statüler teklif etmiş. Gökhan Göy, işverenin bu taktiğinin bayağı etkili olduğunu belirtiyor, “Eş Güdüm Komitesi’ndeki arkadaşlarımızdan bile istifa edenler oldu” diyor. Ancak, işçilerin ellini güçlendiren yeni gelişmeler olmuş. Migros, Real, Tansaş ve Şok marketlerindeki sendikal kazanımlar, öncü işçilerin, sendikayı arkadaşlarına anlatmalarında işlerini kolaylaştırmış. Çünkü sendikalı işçilerin durumları, kendilerine göre daha iyiymiş. Bir de, 2003 yılındaki çalışmadan biriktirdikleri deneyimleri onlara aynı hatalara düşmemek için yol gösterici olmuş. MAHKEME SALONUNDA DA SENDİKALARINI SAVUNACAKLAR İşçilerin, büyük bir emek harcayarak yürüttüğü çalışma, geçtiğimiz Temmuz ayında tamamlandı, sendika TİS yapma yetkisini Çalışma Bakanlığı’ndan aldı. Ancak, işveren bu yetkiye itiraz etti. Davanın duruşması, yarın Bayraklı’daki İzmir Adliyesi’nde görülecek. Sendikalarını KİPA’ya sokmayı başaran işçiler, adliyede buluşarak, mahkeme salonlarında da sendikalarını savunacaklar. Kaynak: ANF
|
|
![]() |
| Anahtar Kelimeler: bir, deneyimi, kipa, orgutlenme |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| bir, deneyimi, kipa, kİpa, örgütlenme |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|