DEVRİMCİ PROLETARYANIN YOLU'NDA Ateş Hırsızı  
İletişim Anahtar Kelimeler Devrimci Siteler Konularım Cevaplarım Radyo Tüzük Radyo Neden Ateşhırsızı Anasayfa

Geri git   DEVRİMCİ PROLETARYANIN YOLU'NDA Ateş Hırsızı > İŞÇİ SINIFI VE DEVRİM > GÜNCEL SINIF HAREKETİ VE DEVRİM

GÜNCEL SINIF HAREKETİ VE DEVRİM Sınıf hareketinin güncel durumu ve devrimci mücadele ilişkisi

Konu Bilgileri
Kısayollar
Konu Basligi Direnişin ruhunu alanlarda haykırmak için 4 şubatta genel grev genel direnişe
Cevaplar
82
Sonraki Konu
sonraki Konu
Görüntüleyenler

Görüntüleme
3021
Önceki Konu
önceki Konu

Seçenekler Stil
Alt 02-02-2010, 06:55 PM   #1
Kullanıcı Profili
Mahmut Halil CAN
SİTE EMEKÇİSİ

Mahmut Halil CAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ateshirsizi.Com
Kullanıcı Bilgileri
Üye No: 1
Teşekkür Detayları

Tesekkür: 5345
9061 Mesajina 14734 Tesekkür Aldi
Exclamation Direnişin ruhunu alanlarda haykırmak için 4 şubatta genel grev genel direnişe

DİRENİŞİN RUHUNU ALANLARDA HAYKIRMAK İÇİN 4 ŞUBATTA GENEL GREV GENEL DİRENİŞE

Tekel işçilerinin sınıfsal alanda verdikleri mücadelede geri adım atamayacak duruma sürüklenen sarı sendikal hareket, işçilere daha öncesinden ilan edildiği üzere 4 Şubatta “genel eylem” adı altında Genel Grev ve Genel Direnişe gidiyor.

Bu Tekel işçileri ile onların açtığı yolda yürüyenlerin bir başarısı olarak tarih sayfalarına yazılmalıdır birincil olarak. Zira tabandan gelen baskı ve mücadelenin şiddetidir bu sarı-gerici-faşist sendika ağalarını bu karara sürükleyen. Yoksa zaten ta başından beridir satma eğilimlerini ortaya koymuşlar idi.

Ama sınıfın aşağıdan gelen sınıfsal basıncı şimdi buraya getirdi bu uşakları. Ve kesinlikle bilinmelidir ki, sarı-gerici ve faşist sendika ağaları bu Genel direnişin içini boşaltmak uğruna her şeyi yapacaklardır. Ve de bu eylem nihayetinde “bizim yapabileceğimiz en son şey budur” deyip köşelerine, ağa babalarına topu atacaklardır. Doğal olarak bu eylemin de içini boşaltacak durumda olacaklardır.

4 Şubat tam tersine burjuvazi ve onların sınıf içindeki ajanlarının kâbusu haline getirilmelidir. Sınıfın enerjisinin ve birikiminin, bu gibi gerçek sınıf tutumlarının içini boşaltmasına izin vermeyen bir içeriğe büründürülmelidir. Zira daha önceki girişimlerde olduğu gibi eylemsel içeriğinin içinin boşaltılmasına müsaade edilmemelidir.

Örneğin geçmiş günlerdeki mitingde yaşananların dersleriyle ilerlenmelidir. Zira Alişan konseri ve o gibi olgularla direnişin kendisinin bağdaşmayacağı sol duyusuna sahip olan işçi sınıfı, bu genel direnişte de aynı duyarlılığı gösterip; bu Genel Direniş sonrası “ biz de yaptık, ama olmadı” gibi bir psikolojik cendereye sıkıştırılıp direnci kırılmadan ilerlemesini, yaşanılan her şeyden ders çıkararak ilerlemeyi becermelidir.

4 Şubat, sınıf ile geleceği konusundaki duyarlılığı açısından bir sınav olacaktır. 1 Şubat pazarlıklarında Türk-İş ve sarı sendikacılıkla mevcut düzenin sözcülerinin uzlaşamaması yoktur. Sadece sürecin oyalama, zaman içinde yok oluşa sürüklenme, gündem manipülasyonları ile bitirme, gündemden düşürme ve bu arada sınıf ile sendika patronları arasındaki bağları da koruyarak düzeni kollama mantığının egemen olduğunu söylemeliyiz.

Elbette 4 Şubat sendika ağaları tarafından görevi ve sırayı savmak kabilinde olacaktır. Buna da uygun davranacaklardır ve de kıvırtmak için ne gerekiyorsa onu yapacaklardır. Zira Genel Eylem geri isimlendirmesi bile bunun bir ifadesidir, başka bir şeyin değil. Bu bağlamda bu direnişi taçlandırmak ve Genel Grev ve Genel Direniş içeriğine uygun yaşamak sınıfın görevidir. Ve tabiî ki de sınıfın lideri olduğunu iddia eden komünist sınıf devrimcilerinin.

4 Şubat bir başlangıç haline getirilmelidir sınıfın genel olarak düzene karşı duruşu bakımından. Bugüne kadar buzu kırıp yolu açan Tekel direnişçileri ile dayanışmanın ötesine geçip hakları korumak, kollamak ve kazanmak noktasının ilerisine, politik olarak düzeni aşan bir içeriğe kavuşturulmaya çalışılmalıdır.

Düzen ve onun uşakları ile sınıf arasındaki açık hesaplaşmanın günü olmalıdır 4 Şubat. Basit miting ve göstermelik katılımlarla geçiştirilmeden, tüm gücü ile sınıfın ve liderlerinin yüklendiği, amaca uygun bir eylemsel içerikle yaşatılmalıdır bu direniş. Ötesinde, kazanımların olup olmadığına bakılarak sonrasında süreli olmayan süreçler zorlanmaya çalışılmalıdır.

4 Şubatı sadece Tekel Direnişine destek olarak görmek ve göstermek isteyenlere karşı sınıfsal duruşun, olması gerekenin ve de sınıfın genel olarak emperyalist kapitalizme karşı mücadele gereklerini öne çıkarmak gerektiği açıktır. Zira sınıfın ve mücadelenin kaybedeceği bir şey yoktur zincirlerinden başka. Bu da kendisini kölece bu düzene bağlayan bir zincirdir parçalanması gereken.

4 Şubat hem düzene ve hem de onun sınıf içindeki ajanlarına karşı her bakımdan kendini öne çıkaracağı bir gündür, olmalıdır. Bu gün her bakımdan başlangıç olduğu, olacağı gibi, sınıfın nihai mücadelesi açısından bu düzen ve onunla hesabının da açıkça görüleceği bir gün olmalıdır. Deneyim kazandığı, deneyimlerinden öğreneceği, öğrendiği ve de ileri doğru sosyalizme yürüyeceği bir zemin olmalıdır.

Bunlar başarılamaz değildir. Her ne kadar sınıf devrimcileri sınıfla yeteri kadar bağa, ilişkiye sahip olamasalar da etkiledikleri, etkileri altındakilerden başlayarak sınıfın bütününe genel çağrılarıyla, doğruları yaşama geçirmeleriyle liderliğin pratik yerine oturabilirler. YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR. HAYDİ MİLİTAN DEVRİMCİ SINIF MÜCADELESİNİN GÖREVLERİNİ SIRTLAMAYA.

01.02.2010

Mahmut Halil CAN ( Sendiren )

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

KENDİ ATEŞLERİNDE YANAMAYANLAR, BAŞKALARININ ATEŞLERİNDE YANAMAZLAR.KENDİNİ ATEŞLERDE SINAMAYANLAR, BAŞKALARINA SINAMADA ÖRNEK OLAMAZLAR. DEVRİMCİLİK BİR YAŞAM BİÇİMİDİR. KENDİSİNDEN BAŞKASININ OLAMAYANLAR, ASLA VE KESİNLİKLE DEVRİMCİ OLAMAZLAR.

SENDİREN.ATEŞTE DEVRİM MÜCADELECİSİ...
Mahmut Halil CAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Mahmut Halil CAN Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
Mehmet Asi Okçuoğlu (02-03-2010)
Alt 02-02-2010, 06:58 PM   #2
Kullanıcı Profili
Mahmut Halil CAN
SİTE EMEKÇİSİ

Ateshirsizi.Com
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Detayları

Standart Cevap: Direnişin ruhunu alanlarda haykırmak için 4 şubatta genel grev genel direnişe

Sokak TEKEL İşçilerini Gönülden Destekliyor

bianet TEKEL işçilerinin direnişini sokağa sordu. Çoğu eylemi destekliyor, işçilerin direnişe devam etmesini doğru buluyor. "Ankara'da olsam ben de suça ortak olurdum" diyen de var, "Eylem haddinden fazla uzadı" ya da "Haklı olan kazansın" diyen de...

İstanbul - BİA Haber Merkezi
01 Şubat 2010, Pazartesi

TEKEL işçilerinin direnişlerinin 49. gününde, hükümetin yeni önerisini bekledikleri sırada, bianet sokağa direnişi sordu.
Yasemin Perez (31): İşçilerin direnişi haklı buluyorum. Haklarını savunmaları gerek. Hükümet de kendinden bekleneni yapıyor.
Gökhan Demir ( 22): Emekçilerin davasını sonuna kadar destekliyorum. TEKEL işçileri haklarını arıyorlar. Hükümetin en kısa zamanda, istenileni karşılaması gerekir.
İrfan Güner (41, özel sektör çalışanı): Bu sistemin değişme olasılığı var. Ancak toplumda yeterli çalışmayı göremiyorum. TEKEL işçilerini durumun dışında tutarsak, diğer işçilerin bir araya gelmesi mümkün değil. Birlik beraberlik oluşmayacağından dolayı, bu ülkede hiçbir problem çözülemez.
Şenez Çetin (29, işçi): Ben TEKEL işçilerini gönülden destekliyorum. Bazıları pastadaki paylarını yasadışı yollarla genişletmek istiyor. Bu ülkede kimse 800 TL maaşla geçinemez. Umuyorum işçi kardeşlerim hak ettikleri imkanlara tekrar kavuşurlar. Hükümet vicdansızlık yapıyor. Şu anda sabit bir işim yok. Gündelik işlerde çalışıyorum. Ancak, sabit işim olsaydı, ben de işçilerle birlik olup eylemi sonuna kadar desteklerdim.
İsmini vermek istemeyen bir kadın (22-öğrenci): Ben bu eylemlerin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Dışarıda o kadar aç ve çaresiz insanlar var ki, inanın TEKEL işçilerinin haklarını düşünmek gelmiyor içimden. Bu tarz durumlar, sadece gündemi meşgul etmeye yarıyor. Siyası parti destekli bu eylemlerin bir an önce son bulmasını istiyorum.
"Haklı olan kazansın"

Ali Özen (52-tezgahtar): Son zamanlarda gündemi meşgul eden bütün eylemlerle ilgilenmiyorum. Aylardan beri süren tam gün yasasına da karşı değilim. Ben babamı doktor kapılarında kaybettim. Herkes doktorların hakkını savundu. Ezilen, yeterli tedaviyi ve ilgiyi göremeyen, ilaç alabilmek için kapı kapı dolaşan bizleriz. Ben tırnaklarımla buraya geldim. Başbakan, TEKEL işçilerinin oturdukları yerden para kazandıklarını söylüyor. Eğer öyleyse, haklarını almasınlar. Zaten haklılarsa, hakları yasalar tarafından korunacaktır. O yüzden bu tarz gösterileri gereksiz buluyorum. Haklı olan kazansın.
Hülya Demir (28, işsiz): Medyada izlediğim kadarıyla taleplerinde haklı olduklarını düşünüyorum. Haklarını aramalarını da olumlu karşılıyorum.
"AKP dayanamayacak"

Şakir Özdemir(33, esnaf): İşçilerin bu eylemi Türkiye'de şimdiye kadar karşılaşmadığımız bir destek görüyor. Bu kadar fazla destek gören bir eyleme karşı AKP dayanamayacak ve oy kaybetmemek için kırılacak yakında.
Yasin Parlak (48-piyango bileti satıcısı): İşçiyi köle gibi çalıştırıp işveren kazanıyor sadece. Bu işçiye onca emeğinden sonra tekmeyi vuracak bir yasanın elbette ben de karşısındayım. Hak aramak suçsa eğer Ankara'da olsam ben de bu suça ortak olurdum.
Gül Taşemir(51, esnaf): Kimse çalışarak kazandığı ekmeğine mani olunmasını istemez. İşçiler direnmeliler. Ama kimse onları anlayamıyor. Herkes kendi cebini doldurmak derdinde. Sendikalar da işçinin ekmek mücadelesini dert emiş değil. Buradaki sorun işveren ve işçi arasında; olayı politik hale getirmek yanlış. Suçu devlete atmayı ve sorumluyu AKP ilan etmeyi doğru bulmuyorum. AKP o işçilerin haklarını verecek, süreci bu kadar uzatmasında da vardır bildiği.
Doruk Balkan (19, öğrenci): TEKEL işçileri duruşlarında kararlı olurlarsa hükümet geri adım atmak zorunda kalacak. Direnişleri bu sömürü düzenin devrilmesinde öncü olacaktır. (EY-KB/TK)
KENDİ ATEŞLERİNDE YANAMAYANLAR, BAŞKALARININ ATEŞLERİNDE YANAMAZLAR.KENDİNİ ATEŞLERDE SINAMAYANLAR, BAŞKALARINA SINAMADA ÖRNEK OLAMAZLAR. DEVRİMCİLİK BİR YAŞAM BİÇİMİDİR. KENDİSİNDEN BAŞKASININ OLAMAYANLAR, ASLA VE KESİNLİKLE DEVRİMCİ OLAMAZLAR.

Alt 02-02-2010, 06:59 PM   #3
Kullanıcı Profili
Mahmut Halil CAN
SİTE EMEKÇİSİ

Ateshirsizi.Com
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Detayları

Standart Cevap: Direnişin ruhunu alanlarda haykırmak için 4 şubatta genel grev genel direnişe

Kadınların TEKEL Direnişinden Bir Hak Doğdu

TEKEL işçisi kadınları ziyaret edenlerden Akgökçe, "Kadınlar, süreci sendikal yapılarda bir değişim talebine dönüştürmeli"; Demir "Kadınlar hem birçok şeyi feda edebildikleri hem de kadınlık rollerine rağmen 50 gündür direndikleri için erkekleri etkilemişler" diyor. Yurdalan ise sürecin kadınlar arasındaki ilişkilere etkisine dikkat çekiyor.

Ankara - BİA Haber Merkezi
01 Şubat 2010, Pazartesi

"TEKEL işçilerinin eyleminde kadınlar çok aktif olduğu halde pazarlıklar erkekler arasında sürüyor. Tıpkı kadınların, TEKEL 'in üretim süreçlerindeki hakimiyetlerine rağmen sendikal yapılarda ve karar alma süreçlerinde yeterince yer alamayışı gibi."
Petrol - İş Kadın Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Necla Akgökçe, hükümetle altı konfederasyon arasında süregiden görüşmelerde hep erkeklerin yer aldığına dikkat çektikten sonra ekliyor:
"Kadınların Ankara'daki dirayet ve çabalarından bir hak doğdu: Kadınlar, bu direnişi sendikal yapılarda bir değişim talebine dönüştürmeli; sendikal örgütlenmelerde daha fazla temsil edilmeyi, karar alma süreçlerinde ve yönetimde yer almayı talep etmeliler."
Akgökçe, Ankara'da 49 gündür direnen TEKEL işçisi kadınları ziyaret etmek üzere Cumartesi günü İstanbul'dan yola çıkan kadınlardan biri.
"Direnişin motor gücü, kadınlar"

Akgökçe gibi direniş çadırlarını ziyaret eden feministler Beyhan Demir ve Nilgün Yurdalan'ın ortak görüşü de TEKEL işçisi kadınların eylemde hem çok etkin hem de kararlı olduğu yönünde.
Beyhan Demir, "Kadınlar hem birçok şeyi feda edebildikleri hem de kadınlık rollerine rağmen 50 gündür direndikleri için erkekleri etkilemişler. Alıştıklarının aksine kadınları bu kadar ön planda gören erkeklerin motivasyonu da yükselmiş" diyor.
"Biz açılımı burada başlattık"

"Kadınlar 'Biz olmasak direniş belki de bu kadar güçlü ve uzun soluklu olmazdı' dediler" diye konuşan Nilgün Yurdalan ise sürecin kadınlar arasındaki ilişkilere etkisini şöyle özetliyor:
"Tokat, Diyarbakır, Batman çadırlarından kadınlar, 'Biz burada birbirimizi tanıdık, komşuluk yaptık' dediler. Kadınlar arasında çok güçlü bir dayanışma gelişmiş. 'Burada birbirimizin neler yaşadığını öğrendik. Çıkarlarımızın ortak olduğunun farkındayız. Biz açılımı burada başlattık' diyen bir kadınla tanıştım."
"Çadırlarda geleneksel roller sürse de evde roller değişti"

TEKEL çadırlarındaki kadınların pek çoğu evli, çocuklu. Onlar evlerinden günlerdir uzakta, çocuklar ise babalarıyla. Ancak Yurdalan, "Ailenin sorumluluğu her şeye rağmen kadında. Kadınlar telefonla da olsa çocukların hastalığından yemek ve temizliğe kadar pek çok işin organizasyonuna etkin bir biçimde katılıyorlar" diyor.
Akgökçe'ye göre de "kadınların kamusal alanda özgürleşmesi evdeki konumlarını dönüştürecek bir değişime" işaret etmiyor.
"TEKEL işçisi kadınlar özelleştirme sürecini birebir yaşamış. İş alanları değişmiş, sürekli farklı illerde çalışmak zorunda kalmışlar. Bu nedenle bilinçliler. Kendilerini rahat ifade edebiliyor, hızlı hareket edebiliyorlar. Kadınların özgürleşmesi için önemli alanlar, ev içleri. Direniş çadırlarında da evdeki işbölümünü sürdüren davranış kalıplarına rastlanıyor. Eviçi emek açısından söylenebilecek tek olumlu şey, çocuklarını kocalarına emanet etmiş olmaları. Çoğunun çocuklarına erkekler bakıyor. Direnişte kadın işlerini yine kadınlar yapsa da ev içlerinde erkekler kadınların rollerini almışlar gibi görünüyor." (BB)

Alt 02-02-2010, 06:59 PM   #4
Kullanıcı Profili
Mahmut Halil CAN
SİTE EMEKÇİSİ

Ateshirsizi.Com
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Detayları

TEKEL'de Hükümet Hâlâ 4C Diyor, Uzlaşma Yok

TÜRK-İŞ Başkanı Kumlu, hükümetin 22 izin günü ve kıdem tazminatıyla hâlâ 4C düzenlemesini iyileştirmeyi önerdiğini, TEKEL işçilerinin memurluk işçilik tanımı istediğini söyledi; "Uzlaşma yok" dedi. Konfederasyonlar genel grev ihtimalini değerlendirecek.
01 Şubat 2010, Pazartesi

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Mustafa Kumlu, TEKEL işçilerinin durumuyla ilgili görüşmelerin ardından, hükümetin hâlâ Devlet Memurları Yasası kapsamındaki "geçici personel" düzenlemesini (4C) önerdiğini, uzlaşma olmadığını açıkladı.
Kumlu, Bakanlar Hayati Yazıcı, Mehmet Şimşek ve Ömer Dinçer'in katıldığı, bugünkü ikinci toplantının ardından, hükümetin 4C'de olmayan kıdem tazminatı ve 22 günlük izin iyileştirmelerini önerdiğini dile getirdi. Hükümet daha önce bu kapsamdaki çalışma süresini 11 aya çıkarmış, ücretlerde de iyileştirmeler yapmıştı.
TEKEL işçileri memurluk değil, işçilik istiyor

Kumlu, işçilerin 4C'yi kabul etmediklerini, memur yasası yerine, daha önce olduğu gibi, İş Yasası'na tabi olarak başka kamu kurumlarına devredilmek istediklerini söyledi.
bianet'in görüştüğü Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu hukuk danışmanı Oya Aydın, ne kadar iyileştirme yapılırsa yapılsın, memur statüsüne geçirilecekleri için, 4C kapsamında çalışacak bir kişinin toplu sözleşme ve grev gibi sendikal haklarını kaybedeceğini, bunun da sendikal hakların gasp edilmesi anlamına geldiğini [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...].
Genel eylem kararı değerlendirilecek

Gazetecilerin sorusuna "Her zaman görüşmeye hazırız" diye yanıt veren Kumlu, daha önce altı sendika konfederasyonunun aldığı, 3 Şubat'ta genel eylem kararını, TEKEL işçilerinin örgütlü olduğu TEKGIDA-İŞ sendikasının da görüşmeler nedeniyle ara verdiği açlık grevi kararını yeniden değerlendireceğini dile getirdi. (TK)

Alt 02-02-2010, 07:00 PM   #5
Kullanıcı Profili
Mahmut Halil CAN
SİTE EMEKÇİSİ

Ateshirsizi.Com
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Detayları

Erdoğan 4C'yi Hâlâ "Yetim Hakkı" Edebiyatıyla Savunuyor

Başbakan TEKEL işçilerinin "geçici personel" olmayı kabul etmemeleri üzerine "Kusura bakmayın, yapılması gerekenin azamisini yaptık. Tüyü bitmemiş yetimin parasının emanetçisiyiz" diye konuştu; direnişteki işçileri tehdit etti.
02 Şubat 2010, Salı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TEKEL işçilerinin "geçici personel" olarak çalışmayı kabul etmeyip direnişlerini sürdürmesi üzerine, işçilerin eylemlerinin "amacını aştığını" savundu.
Erdoğan partisinin grup toplantısında bugün yaptığı konuşmada, "Kusura bakmayın. Biz, yapılması gerekenin azamisini fazlasıyla yaptık. Amaç, hak arayışı değil, hükümete karşı aleni kampanyaya dönüşmüştür" diye konuştu.
İşçilere "teessüf" eden Erdoğan, işçilerin diğer kamu işletmelerinde kazanılmış haklarını koruyarak çalışmak istemesine karşılık "Biz emanetçiyiz. Tüyü bitmemiş yetimin parasının emanetçisiyiz" dedi.
Başbakan, TEKEL işçilerinin maaşlarının ödendiğini, kıdem ve ihbar tazminatlarının hesaplarına yattığını, bir ay içinde müracaat ederlerse "geçici personel" düzenlemesinden yararlanabileceklerini söyledi.
Tehdit

Erdoğan, işçilerin Ankara'daki direnişinin "yasal olmadığını" öne sürdükten sonra, "Bu ay sonuna kadar sabredeceğiz. Ondan sonra yasal adım neyse onu atacağız" dedi.
"Sendikacılıktan geliyorum"

Erdoğan, TEKEL işçilerinin örgütlü olduğu Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nu (TÜRK-İŞ) da "dürüst olmamakla" suçladı.
"Ben sendikacılıktan geliyorum. Ben, hayatımın çok ciddi kısımını işçi olarak yaşadım. Şuanda Türk-İş'in içinde olanların bir kısmı da beni bu noktada tanır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde kendilere ne tür haklar kazandırdığımı çok iyi bilirler. Şu andaki uygulamaları yapanlar dürüst, samimi davranmıyorlar.
"Çünkü olay, ideolojik grupların, aşırı uçların istismarına dönüşmüştür. Pankartlara bakın. sloganlara bakın. Şahsımı, partimi hedef alan edep dışı, terbiye dışı üslup kullanılıyor. İşçiler istismar ediliyor."
İşçiler 4C'de kaybedecek

Hükümet, TEKEL'in kapatılan yaprak tütün fabrikalarındaki işçileri, Devlet Memurları Yasası'nın "geçici personel" başlıklı 4C maddesine göre diğer kamu işletmelerinde çalıştırmayı istiyor. Bu statüde yılın tamamında çalışılamıyor. Ayrıca, işçiler memur sendikalarına geçmek zorunda kalacağı için, uygulamada toplu iş sözleşmesi ve grev haklarını kaybetmiş olacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta TEKEL işçilerinin durumuyla ilgili bakanlardan yeni bir çalışma yapmasını istemiş, hükümet TÜRK-İŞ'e "iyileştirilmiş 4C" paketi önerisiyle gelmişti. Buna göre, işçiler 11 ay çalışabilecek, daha önce olmayan kıdem tazminatı hakları olacak ve 22 gün izinleri olacaktı.
Ancak TEKEL'in kapatılan yaprak tütün fabrikalarında çalışan işçiler Devlet Memurları Yasası'na göre değil, işçi statüsüyle İş Yasası'na göre çalışmak istiyor. (TK)

Alt 02-02-2010, 07:00 PM   #6
Kullanıcı Profili
Mahmut Halil CAN
SİTE EMEKÇİSİ

Ateshirsizi.Com
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Detayları

TEKEL İşçileri İçin Genel Eylem 4 Şubat'ta

Hükümetin işçileri geçici personel olarak çalıştırma kararından vazgeçmemesi üzerine altı sendika konfederasyonu 4 Şubat'ta bir günlüğüne iş bırakma kararı aldı. "Genel eylem" saat 08:00-17:00 arasında.
tolgakorkut@bianet.org

02 Şubat 2010, Salı

Hükümetin TEKEL işçilerini kamuda "geçici personel" olarak çalıştırmaktan vazgeçmemesi üzerine, sendika konfederasyonları 4 Şubat'ta "genel eylem" kararı aldı.
Çalışanlar, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Mustafa Kumlu'nun açıklamasına göre, perşembe günü saat 08:00-17:00 arasında üretimden gelen güçlerini kullanacak ve iş bırakacak.
Kararı, altı sendika konfederasyonu, TÜRK-İŞ,Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (KAMU-SEN), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ortaklaşa aldı.
Dün hükümetle süren görüşmelerden uzlaşma çıkmaması üzerine, altı sendika konfederasyonunun yöneticileri bu sabah TÜRK-İŞ binasında toplandı ve karar aldı.
Bu arada, TEKEL işçileri de ara verdikleri açlık grevine yeniden başladı. bianet'in görüştüğü TEKGIDA-İŞ sendikasının genel sekreteri Mecit Amaç, TEKEL işçilerinin genel eylem kararını beklediklerini söyledi.
"Hükümet pazarlık gücü olmayan işçi istiyor"

Hükümet, TEKEL'in kapatılan yaprak tütün fabrikalarındaki işçileri, Devlet Memurları Yasası'nın "geçici personel" başlıklı 4C maddesine göre diğer kamu işletmelerinde çalıştırmayı istiyor. Bu statüde yılın tamamında çalışılamıyor. Ayrıca, işçiler memur sendikalarına geçmek zorunda kalacağı için, uygulamada toplu iş sözleşmesi ve grev haklarını kaybetmiş olacak.
Kamuda memur yasası kapsamında değil, yine İş Yasası kapsamında çalışmak istediklerini vurgulayan Amaç'sa, hükümetin 4C ısrarının, aslında kamuda pazarlık gücü olmayan, "biat edecek" emekçiler çalıştırmak istemesine bağladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta TEKEL işçilerinin durumuyla ilgili bakanlardan yeni bir çalışma yapmasını istemiş, hükümet TÜRK-İŞ'e "iyileştirilmiş 4C" paketi önerisiyle gelmişti. Buna göre, işçiler 11 ay çalışabilecek, daha önce olmayan kıdem tazminatı hakları olacak ve 22 gün izinleri olacaktı. (TK)

Alt 02-02-2010, 07:00 PM   #7
Kullanıcı Profili
Mahmut Halil CAN
SİTE EMEKÇİSİ

Ateshirsizi.Com
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Detayları

Bandista'dan Direnişteki İşçiler İçin Bir Ara Atağı: Şu Anda! Şimdi!

Tayfa Bandista'nın "Şu Anda! Şimdi!" isimli iki şarkılık kaydı direnişteki TEKEL işçilerini ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Daniel Bensaïd'i selamlıyor. "Birinci Rollama" ve "Kızıl Flama"nın yer aldığı kaydı grubun İnternet sitesinden ücretsiz indirebilirsiniz.
İstanbul - BİA Haber Merkezi
02 Şubat 2010, Salı

TEKEL işçilerinin Ankara'da başlattıkları direniş sürerken işçilere bir destek de Bandista'dan geldi.
Daha önce 1 Mayıs 2009'da "Anlatılan Senin Hikayen"le eylemcileri selamlayan ve Taksim'e girmek içim mücadele edenlere şarkılarıyla destek veren grup ikinci kayıtları olan "[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]nı da 12 Eylül Askeri Darbesi'nin 30. yıl dönümünde yayınlayan grup bir ara atakla çıkageldi: "Şu Anda! Şimdi!"
İki şarkılık kayıt daha öncekilerde olduğu gibi grubun İnternet sitesinden ücretsiz [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Direnişlere ve Bensaïd'e selam

"Birinci Rollama" ve "Kızıl Flama" isimli şarkılardan oluşan kayıt için hazırlanan metinde Bandista şöyle diyor:
"Direnişler; ütopik, beklenen, mitleştirilen bazen ve apansızın, bıçağın kemiğe dayandığı bir "artık yeter" patlayışıyla liberal tarihin çizgisel akışının içinde beliriveren, geçmişin mücadelelerini bugünün yüzüne, bugünün bilinci, unutuşları ya da kazanımlarını geleceğe taşıyan solucan delikleri. Tarihin praksisi, talihin pratik belirlenişleri, ele usturuyla çizilen kader çizgileri. Tekel, Seka, Petkim, Erdemir, Şeker adını bilmediğimiz/unuttuğumuz nicesi; derelerin, ormanların, toprakların bizzat hayatların dönüşümü ... Kamunun tasfiyesi; eşitlik yok adalet yok, o zaman sokaklara; işçiler, işsizler, memurlar, öğrenciler, rençberler, gettolar ve tam yerinde... Bandista'dan bir 'ara' atağı Şu Anda, Şimdi!... Neoliberalizme karşı mücadele, yalnız Ankara'da değil, Seattle'da, Porto Alegre'de, Melbourne'de, Cancún'da, Atina ve Kopenhag'da dolaşan bir hayalet, yeraltının karanlığı ile güneş ışığı, siyaset ile tarih, mazi ile âti arasında mekik dokuyan 'o' hayalet."
Grup ayrıca "Şu Anda! Şimdi!"de geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Daniel Bensaïd'e de "Köstebek ve Lokomotif"ten bir alıntıyla selam gönderiyor:

"Nasıl ki su kenarında yetişen sazlar meşeden uzun yaşarsa, köstebek de lokomotife galip gelir. Yorgun bakışlı o eski dostumuz hâlâ kazıyor. Hadisenin gözden kaybolması, usulca, her şey uykudayken yeni patlamaları hazırlamakta olan o karanlık direniş faaliyetini ortadan kaldırmaz. ... Günün minnacık fesatları ve gizli planları, yarının büyük öfkelerinin mayasıdır. Yepyeni fışkırmaların habercisidir. ... Hiçbir yere götürmez gibi görünen fakat birden bire, kör edici bir ışığın şaşırtıcılığı içinde yeryüzüne çıkan tüneller boyunca uzlaşmaz direnişlerin, yönelim sahibi avareliklerin dik kafalı yürüyüşüdür bu. ... İnatçı köstebek, çevik lokomotiften uzun yaşar. Yumuşak tüylü, yuvarlak hatları, makinenin ****lik soğukluğuna, o çalışkan saflığı tekerleklerin ritmik takırtısına, mütebessim sabrı, o çelikten sırıtışa üstün gelir. ... Deliğini kazar. Eşeler ve aşındırır. Gelmekte olan krizi hazırlar. ... Kriz, apansız gün yüzüne açılan bir köstebek deliğidir."
Grup "Birinci Rollama"da kapanan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]de selam gönderiyor.
Bandista'nın yeni şarkılarını indirmek için[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...].(BÇ)

Alt 02-02-2010, 07:01 PM   #8
Kullanıcı Profili
Mahmut Halil CAN
SİTE EMEKÇİSİ

Ateshirsizi.Com
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Detayları

Hekimler, Mühendisler, Mimarlar, Hukukçular da 4 Şubat'ta Eylemde

TTB Başkanı Gürsoy, TMMOB Başkanı Soğancı, Çağdaş Hukukçular Derneği, TEKEL işçileri için sendika konfederasyonlarıyla birlikte 4 Şubat'ta eylemde olacaklarını açıkladı. Herkese Güvenli Gelecek ve Sağlık Platformu, İstanbul'da Saraçhane Parkı'nda mitinge çağırdı.
tolgakorkut@bianet.org

İstanbul-Ankara - BİA Haber Merkezi
02 Şubat 2010, Salı

Meslek örgütleri altı sendika konfederasyonunun TEKEL işçileri için aldığı 4 Şubat'taki "genel eylem" [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] desteklediklerini ve genel eyleme katılacaklarını açıkladı.
bianet'in görüştüğü Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Gençay Gürsoy, henüz merkezi bir karar almadıklarını, ancak başından beri TEKEL işçilerinin direnişini desteklediklerini vurguladı; yurttaşlara 4 Şubat'ta acil durumlar dışında sağlık kurumlarına gitmemelerini önerdi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Mehmet Soğancı da, eylem kararını desteklediklerini, herkesi 4 Şubat'ta alanlara çağırmaya hazırlandıklarını bianet'e söyledi.
İstanbul'da Saraçhane'de miting var

Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP) da 4 Şubat'ta İstanbul'da Saraçhane Meydanı'nda saat 11:00'de miting düzenlemeye karar verdi.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, bileşeni olduğu Platform'un düzenlediği mitinge katılacağını duyurdu.
Hükümetin TEKEL işçilerini "geçici personel" olarak çalıştırma kararından vazgeçmemesi üzerine altı sendika konfederasyonu bugün, 4 Şubat'ta bir günlüğüne iş bırakma kararı aldı. "Genel eylem" saat 08:00-17:00 arasında.
Kararı, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (KAMU-SEN), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ortaklaşa aldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta TEKEL işçilerinin durumuyla ilgili bakanlardan yeni bir çalışma yapmasını istemiş, hükümet TÜRK-İŞ'e "iyileştirilmiş 4C" paketi önerisiyle gelmişti. Buna göre, işçiler 11 ay çalışabilecek, daha önce olmayan kıdem tazminatı hakları olacak ve 22 gün izinleri olacaktı.
Ancak TEKEL'in kapatılan yaprak tütün fabrikalarında çalışan işçiler Devlet Memurları Yasası'na göre değil, işçi statüsüyle İş Yasası'na göre çalışmak istiyor. (TK)

Alt 02-02-2010, 07:02 PM   #9
Kullanıcı Profili
Mahmut Halil CAN
SİTE EMEKÇİSİ

Ateshirsizi.Com
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Detayları

"TEKEL Direnişiyle Umudumuzu Geri Kazanacağız!"

Üniversite öğrencisi Rüzgar Gökçe, Devrim Çiçek ve Zafer Kolaçan da 4 Şubat'ta TEKEL işçileriyle dayanışmak için alanlara çıkacaklar. Çiçek, "Sanki bir anda uyanmışız da birbirimize güler yüzle günaydın diyormuşuz gibi" diye tanımladığı direnişin sonunda "umudu geri kazanacağız" diyor.
bawer@bianet.org

02 Şubat 2010, Salı

Rüzgar Gökçe (Öğrenci): Hükümetin yaptığı hak ihlallerinden sadece birisi tekel isçilerinin yaşadıkları. Buna karşı çok büyük bir irade gösterdiler ve direnişlerine devam ediyorlar. Onlar direnişleriyle diğer sosyal hareketlere de ilham ve güç veriyorlar. Ben de 4 Şubat'ta dayanışma için orada olacağım.
Devrim Çiçek (Öğrenci): Tekel işçilerinin verdiği mücadele bir sınıf mücadelesi olarak kuruldu ve başından beri beni çok heyecanlandırdı. Genel grev ise bu heyecanın yanında bana umut da veriyor. Sanki bir anda uyanmışız da birbirimize güler yüzle günaydın diyormuşuz gibi. Birbirimiz için ve hep beraber... Bu sancılı olduğu kadar neşeli bir dayanışma ve direniştir. Beklenen sonuçlar henüz gerçekleşmese de bence bu dayanışmayla biz umudumuzu geri kazanacağız.
Zafer Kolaçan (Öğrenci): Tekel isçilerinin direniş herkes için büyük bir örnektir, bu çağda ekonomik ve sosyal haklar için mücadeleler tek bir ülke için değil bütün neoliberal ülkelerin işçileri etkileniyor. Örneğin İtalya'da FIAT bir fabrika kapatırsa ve başka bir ülkeye taşınırsa, eşit haklar yoksa iki ülkede, hem İtalyan işçi işsiz kalacak hem de yeni işçiler sömürülecek. Dünyanın her yerinde IMF'den gelen aynı yanlış neoliberal tarifi kullanılıyor. Sosyal devletten halk kazanıyor, özeleştirmede zengin insanlar daha zengin oluyor.(BÇ)

Alt 02-02-2010, 07:03 PM   #10
Kullanıcı Profili
Mahmut Halil CAN
SİTE EMEKÇİSİ

Ateshirsizi.Com
Kullanıcı Bilgileri
Teşekkür Detayları

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]| [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] | [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

"4 Şubat'ta TEKEL İşçileri ve Kendi Haklarımız İçin Alanlarda Olacağız"

Aysel Güleç, Rüzgar Gökçe, Devrim Çiçek, Albertto Tetta ve Remzi Altunpolat da 4 Şubat'taki TEKEL grevine katılacak, alanlarla işçilerle buluşacaklar. Hepsinin gerekçesi ortak: "Sadece TEKEL işçileri için değil, kendimiz ve geleceğimiz için alanlara çıkacağız."
bawer@bianet.org

02 Şubat 2010, Salı

Türk-İş'in hükümetle TEKEL işçilerinin hakları için yaptığı görüşmeden sonuç çıkmadı, işçiler genel krev kararı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 4 Şubat'ta hem direnişteki TEKEL işçileri hem de onların mücadelelerini destekleyenler alanlarda olacak.
Bianet genel greve katılacaklara sordu: TEKEL işçilerinin grevine neden katılacaksınız?
Aysel Güleç, Rüzgar Gökçe, Devrim Çiçek, Zafer Kolaçan ve Remzi Altunpolat yanıtladı.
Aysel Güleç (Tekstil işçisi): Eyleme ve genel greve sadece TEKEL işçilerine destek olmak için katılmayacağım. Biz emekçiler her iktidar döneminde sürekli olarak saldırılara maruz kalıyoruz, ben de yarın öbür gün herhangi bir nedenle işimi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayım. AKP ise bize karşı bu saldırıları en fütursuzca sürdüreni oldu, önce iş kanunu değiştirip hepimizi taşeronlara mahkûm etti, ardından SSGSS ile sağlığımıza ve emekliliğimize göz dikti, bu yetmedi özelleştirme ve güvencesizleştirme politikaları ile kamu çalışanlarını mevsimlik işçiye dönüştürmeye başladı. Bizler ise bu süreçlerin hepsinde bir şeyler yaptık, irili ufaklı eylemlerle sesimizi duyurmaya çalıştık ama hiç bir anlamı olmadı bunların. Çünkü gücümüz yetmedi. Bizim gerçek gücümüz üretimi gerçekleştiriyor olmamızdan geliyor. Ve işte bir tek bu gücümüzü kullanarak caydırıcı olma imkânımız var. O yüzden bu genel greve katılacağım.
Bu bir gerçek genel grev olmayacak ama en azından genel grev lafının telaffuz ediliyor olması bile ilerisi için umut vaat ediyor. Artık patronum benim ne zaman doğum yapacağıma karışmaya kalktığında, günlerce çocuğu görmeden gece vardiyalarına beni mecbur bırakmaya çalıştığında, onu korkutacak bir kozum olacak elimde. Ona bak yarın öbür gün üretimi durdurabilirim diyebileceğim.
Remzi Altunpolat (Araştırma Görevlisi): Tekel eylemine katılma sebebim şu: 1980'lerden bu yana gerçekleştirilen özelleştirme saldırısı karşısında Tekel en önemli direnç noktalarından birini oluşturuyor. Bu çerçevede çalışma ilişkileri sermaye kesiminin talepleri doğrultusunda yeniden inşa edilirken emekçilere ve ezilenlere düşen iş güvencesinin ortadan kaldırılması oluyor. Esnek çalışma koşulları, güvencesizlik ve işsizlik iç içe geçmiş durumda işte Tekel buna direncin adı oldu.
1990'ların başındaki Zonguldak maden işçilerinin eylemlerinden bu yana en önemli direniş. Türkiye'de sınıf cephesi açısından önemli bir kırılma noktasını temsil ediyor Tekel.
AKP ve muhalefet partileri, AKP ve Ergenekon gibi başlıklara sıkışmış ve milliyetçiliğin Kürt açılımı dolayısıyla gemi iyice azıya aldığı bir dönemde sınıf perspektifinden yeni bir cephe açılmıştır Tekel ile.
İş güvencesi ortadan kaldırılıyor demiştim. Evet, iş güvencesi olmaması, yani 50/d sebebiyle üniversitedeki işini kaybetmiş bir araştırma görevlisi olarak söylüyorum; 50/d ve 4/c aynı şeydir.
Egemenlerin emekçilere uygun gördükleri yaşamın hukuksal formlarıdır bunlar. Bu nenenle bu saldırıyı geri püskürtebilmek adına Tekel direnişine destek verdim. Ben vermeye devam edeceğim.(BÇ)
* Desen: Nalan Yırtmaç / Express Dergisi

Anahtar Kelimeler: , , , , , , , , , , , ,

Bookmarks

Etiketler
alanlarda, direnişe, direnişin, genel, grev, haykirmak, haykırmak, için, ruhunu, şubatta

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil